Η κουζίνα της περιοχής ποικίλει και διαφέρει από γωνιά σε γωνιά…..
Και αυτό γιατί είναι πράγματι πολλά που έχει αυτός ο τόπος : καταρχάς η ποικιλία της παραγωγής, τα βιολογικά τοπικά προϊόντα, ο αγιορείτικος πρωτογενής τομέας, τα πολλά οινοποιεία, τα παραδοσιακά «ρακοκάζανα», τα τυροκομεία, τα φυτά και βότανα του Αριστοτελικού Όρους, του Άθωνα και του Χολομώντα, τον αλιευτικό στόλο της Αμμουλιανής, της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων, των Πυργαδικίων και της Ολυμπιάδας…
Αλλά και τόσα άλλα…
Τα τοπικά πιάτα και οι γεύσεις είναι εμπνευσμένα από τις επιρροές μας και συνθέτουν τα είδη της κουζίνας μας, δηλαδη την Αρχαιοελληνική, τη Μοναστηριακή, τη Θαλλασινή, τη Μεσογειακή, τη Μικρασιάτικη και την Ποντιακή κουζίνα της Ανατολίας, καθώς επίσης και εκείνη των ορεινών περιοχών.